AMRITSAR, CIUTAT SANTA DELS SIKHS

Als homes se’ls reconeix fàcilment allà on els veus: generalment són alts i cepats, amb grans turbants que amaguen cabelleres llargues com tota una vida, amb les barbes recollides sota una xarxa i amb un braçalet d’acer al canell. Són els sikhs, originaris del Panjab, una regió que va quedar dividida entre el Pakistan i l’Índia quan la descolonització i partició de la colònia britànica. Actualment són la població majoritària al Panjab indi, però es corrent veure’ls per molts indrets de l’índia, especialment a les grans ciutats.

Golden Temple pilgrims

El sikhisme va aparèixer al segle XV, com un moviment que pretenia donar resposta a les friccions entre l’hinduisme i l’Islam, prenent elements de totes dues religions. Rebutja de ple el sistema de castes de l’hinduisme, en considerar que tots els éssers humans són iguals davant de Déu.

Al segle XVII els sikhs —perseguits sobretot pels musulmans i els mongols— es van allunyar del seu caràcter pacifista i tolerant originari i es van convertir en una germandat militar. Tots els seus membres van prendre els cognoms de Singh (‘lleó’) per als homes i Kaur (‘princesa’) per a les dones. Els homes, a més, van adoptar els preceptes característics que els permeten identificar-se entre ells, coneguts com les cinc K: kesh, o no tallar-se els cabells; kara, o portar el braçalet metàl·lic al canell dret; kachera, o fer servir pantalons curts de cotó com a roba interior; kangha, o dur una pinta de fusta o ivori; i kirpan, o portar una daga a la cintura o, almenys, una petita daga simbòlica a la butxaca.

five k
Punjab - Golden Temple

La capital històrica del Panjab, Amritsar, va ser fundada pel tercer guru sikh, i és on hi ha el seu centre religiós: el Hari Mandir Sahib o ‘Gran Temple de Déu’, conegut com el Temple Daurat, que fou construït a finals del segle XVI. La ciutat pren el nom, precisament, del gran estany artificial que envolta el temple, on els sikhs fan els seus banys rituals, i el seu significat seria ‘llac del nèctar’.

Un enorme recinte quadrat, totalment de marbre, emmarca el llac sagrat. Al centre mateix del llac, accessible mitjançant una passarel·la, també de marbre, hi ha el temple pròpiament dit, cobert totalment amb més de 400 quilos d’or, a l’interior del qual hi ha l’Adi Granth, el llibre sagrat del sikhisme, que conté les ensenyances dels deu gurus que fins ara hi ha hagut. Està situat sobre un altar i una persona el venta constantment amb un plomall. La veu monòtona que va llegint els versicles del llibre sagrat i la corrua de peregrins que hi accedeixen i van seient respectuosament a terra, configuren una atmosfera colpidora. En entrar, s’ofereix a tothom el khara prasat o púding sagrat. La densitat de l’ambient, el sentiment de religiositat profunda que allà dins es respira, superen l’impressionant impacte visual que el temple provoca al visitant.

Golden Temple inisde
Golden Temple pilgrims 2

El Temple Daurat és obert a tothom, dia i nit. Per entrar al gran recinte que l’acull, cal deixar les sabates i els mitjons a fora. És preceptiu entrar-hi amb els peus nus i nets. Per això, només cal passar-los pel corrent d’aigua que creua l’entrada. El cap s’ha de dur cobert i no només no s’hi pot fumar, sinó que no s’hi pot entrar ni amb un paquet de tabac a la butxaca, com tampoc amb alcohol o amb carn.

 A les dependències annexes, pelegrins i visitants, siguin quines siguin la procedència, les creences o el motiu que els ha dut fins allà, poden fer un àpat vegetarià gratuït en un dels langar —menjadors comunitaris amb la cuina i servei a càrrec de voluntaris—, o bé allotjar-se a l’alberg.

Lectura recomenada:

“Los Sikhs” Agustin Paniker Ed. Kairós

Sinopsi: Els sikhs constitueixen una comunitat social i religiosa amb un sentit d’identitat molt acusat. No en va, en els seus cinc segles d’història el sikhisme ha sabut desmarcar-se del hinduisme i de l’islam. Ara bé, per poder aproximar-nos a la realitat dels vint milions de sikhs, resulta imprescindible conèixer la seva història i els trets essencials de la seva religió. Amb el rigor que el caracteritza, però així mateix amb facilitat i ànim divulgatiu, Agustí Paniker analitza la història i els trets essencials de la doctrina sikh, sense deixar de banda les pràctiques essencials del sikhisme. En definitiva, una obra amena i completíssima per introduir-nos en el ric univers dels sikhs, de la mà d’un dels grans coneixedors de les tradicions índiques.

Los sikhs

Compartir