Festivals de Tardor a l’Índia 2016

S’acosta la tardor, la millor època per viatjar al Subcontinent Indi, han acabat els monsons i podem assistir als festivals més importants de l’any. Us presentem alguns dels més interessants:

NAVRATRI – DURGA PUJA

Del 7 al 11 d’octubre 2016 (Benarés i Calcuta)

Cada any durant el mes hindú de Ashvin, es celebra un dels festivals més importants de l’Índia, dedicat a la deessa Mare. Se celebra per tota l’Índia, però especialment en el Nord i l’Est, també al Nepal i Bangla Desh .. Navratri, el festival dedicat a la deessa Durga, que simbolitza “Shakti” l’energia del déu Shiva. Representa el poder dels déus furiosos, és una gran protectora, i temible destructora del mal. Durga munta sobre un lleó, i porta armes en les seves múltiples braços. Durant 9 nits i 10 dies s’adoren les 9 formes de “Shakti”. El desè dia se celebra la victòria de la deessa Durga sobre el dimoni-búfal Mahishasur, la victòria del bé sobre el mal, que marca l’inici d’un auspicis període ….

El mantra per Durga: Om Dum Durgayei Namaha

Durga

DUSSEHRA

10-11 d’octubre 2016 (Mysore)

El festival de Dussehra, conegut com Dasara o Vijayadashmi, també coincideix amb el desè dia de Navratri.         És molt celebrat a la ciutat de Mysore, a l’estat de Karnataka, al sud de l’Índia. Sobre una plataforma d’or massís, la deessa Chamundeshwari, deïtat de la família reial, surt en una impressionant processó d’elefants, cavalls i camells engalanats … Per tota la ciutat se celebren concerts i exposicions, i el Palau del Maharajà s’il·lumina amb centenars de milers de bombetes ….

Dasara Mysore 3

DIWALI

30 d’octubre 2016 (per tota l’Índia)

Diwali, o el “Festival de les llums”, també coincideix amb la lluna plena del mes de Kartika, i és un altre important festival en què se celebra l’entrada en l’Any nou, segons el calendari hindú. La deessa a la qual se li fan les ofrenes és la deessa Lakshmi, que atorga riquesa i prosperitat … Tothom estrena roba nova, les dones cuinen dolços especials que comparteixen amb familiars i veïns,  i milers de petards i coets ressonen per tot el país i omplen els cels de llum. També ho celebren els sikh i els jainistes.

El mantra per Lakshmi: Om Hreem Shreem Lakshmibhayo Namah

FIRA DE PUSHKAR

Del 8 al 15 de novembre 2016 Pushkar

 A la petita localitat de Pushkar, al Rajasthan, cada any, durant la lluna plena del mes hindú de Kartika, se celebra una important fira de camells. A ella arriben des de tota la regió milers de persones. Els homes per vendre o comprar bestiar, les dones aprofiten per comprar polseres, teles i vestits en els diferents llocs, es també una trobada social on s’acorden matrimonis …. Se celebren carreres, concursos, i espectacles, …. I el dia de la lluna plena, els pelegrins realitzen el bany sagrat al llac de Pushkar, ja que es creu que va ser aquell dia quan el déu Brahma va sorgir del llac. Una de les festes més acolorides i espectacular del calendari.

Pushkar Camel fair

KARTIGAI DEEPAM

12 de desembre 2016 (Tiruvannamalai)

Se celebra especialment a Tamil Nadu, i és un dels festivals més antics. Totes les cases, les finestres i els carrers s’omplen de petites llums d’oli, creant un efecte màgic …. És molt especial la celebració a Tiruvannamalai, al voltant de la muntanya sagrada de Arunachala, durant tota la nit els pelegrins pugen fins a dalt de la muntanya amb les seves ofrenes, on s’encén la flama que representa al déu Shiva.

Tiruvannamalai

Lectura recomenada:

“Hinduismo para todos” Borin Van Loon; Vinay Lal Ed.Paidós Iberica

Sinopsi: L’hinduisme alberga innombrables contradiccions. És una religió amb tant de mite com d’història: no té fundador històric ni un sol llibre autoritzat, i compta amb poques doctrines centrals. Aquest llibre ofereix una guia sobre aquesta fe extraordinàriament diverses, i desentranya les complexitats dels déus i deesses de l’hinduisme, el seu sistema de castes i les seves idees sobre el sexe, la vida quotidiana i l’ascetisme.

Hinduismo para todos

El Hinduismo” Gavin Flood Ed. Akal

Sinopsis: Aquest llibre proporciona una succinta introducció a l’hinduisme, tant en el seu vessant cultural com històric. Partint de la pregunta «què és l’hinduisme?», L’autor, analitza el desenvolupament de les tradicions hindús des dels seus remots orígens fins a l’actual món modern, estudiant les seves majors deïtats: Visnu, Siva i la Deessa. Flood presta especial atenció a les tradicions tàntriques i a les influències dravídiques de l’Índia meridional.

Hinduismo

Llibres per viatjar a l’Índia (1)

LLIBRES PER VIATJAR A L’ÍNDIA (1)

En preparar qualsevol viatge recollim informació de tot tipus: clima, moneda, equipatge, seguretat … Però la lectura de novel·les i assajos ens permet conèixer per endavant aspectes de la seva cultura, la seva gent, la seva història … I en un país tan immens i complex com l’Índia, resulta del tot imprescindible la lectura d’algun llibre per anar entrant en matèria. En aquest primer lliurament us recomanem alguns:

Esta noche la Libertad

“Esta noche la Libertad” Dominique Lapierre Ed. Planeta

Una obra fonamental per a comprendre la importància de la figura del Mahatma Ghandi. Aquesta nit la llibertat relata la caiguda de l’imperi britànic a l’Índia el 1947 i el naixement de l’Índia i del Pakistan, seguint els passos de l’últim virrei de l’Índia, Lord Mountbatten i de Mahatma Ghandi. El llibre conclou amb l’assassinat d’aquest últim. Per escriure Aquesta nit la llibertat, Dominique Lapierre i Larry Collins van necessitar quatre anys d’esforços, van recórrer 250.000 quilòmetres utilitzant tots els mitjans de locomoció imaginables, inclòs el cavall i l’elefant i van recopilar milers de pàgines d’arxiu, de fotografies i de documents inèdits.

Recuerdos de una princesa

“Recuerdos de una princesa” Gayatri Devi Ed. Juventud

Tota la màgia de l’Índia a través de la vida de l’maharaní de Jaipur: l’època dels maharajàs, els palaus mítics de Cooch Behar, Baroda, Jaipur, Darjeeling; els grans durbar o festes de gala; els costums ancestrals com el purdah; la dominació anglesa; la llarga marxa cap a la independència, la seva entrada en la vida política, l’estada a Espanya com Ambaixadors de l’Índia. Un llibre àgil, tan fascinant com una novel·la i que és el testimoni d’una vida i un temps.

laindiapordentro

“La India por dentro: Una guía cultural para el viajero” Alvaro Enterría Ed. Jose J. de Olañeta

Basant-se en el seu profund coneixement del país i en la seva experiència de vida quotidiana a la societat índia, l’autor ha escrit aquesta guia cultural, una veritable petita enciclopèdia on s’exposen els fonaments i arrels de la civilització índia i el funcionament de la societat, cobrint pràcticament tots els aspectes de la cultura de l’Índia. Aquest llibre intenta respondre en profunditat a les milers de preguntes que es fan els viatgers, que es troben bruscament submergits en un bigarrat i complex món les claus no comprenen. També serà molt valuós per a les persones interessades en altres civilitzacions i cultures.

Slumdog millionaire

“Slumdog Millionaire” Vikas Swarup Ed.Anagrama

¿Per què creu vostè que Rama Mahoma Thomas, el protagonista d’aquesta novel·la, un cambrer sense un cèntim de Mumbai, és a la presó ?: a) Per haver-li donat un cop de puny a un client; b) Per haver-li donat un cop de puny a una vaca; c) Per haver robat diners de la caixa; d) Per haver guanyat la versió índia del concurs Qui vol ser milionari? Si creu que la resposta pot ser la d, benvingut a Dharavi, el major suburbi de l’Índia, on tot és possible. Perquè ¿com pot ser que un noi de divuit anys, analfabet i pobre, sàpiga totes les respostes del concurs més famós i guanyi als mil milions de rupies del premi?

Els fills de la mitjanit

“Els Fills de la mitjanit” Salman Rushdie   Ed. Bromera

El petit Saleem Sinai és celebrat per la premsa i felicitat pel primer ministre: el seu naixement ha coincidit amb l’instant mateix en què l’Índia assolia l’anhelada independència dels colons anglesos. Aquest fet lliga per sempre la biografia de Saleem a la història del seu país i el dota d’unes capacitats extraordinàries: posseeix un olfacte que li permet ensumar amenaces que la resta dels humans no poden percebre, així com una connexió telepàtica amb els altres mil «fills de la mitjanit», tots nascuts els primers minuts de vida de l’Índia lliure.

Amritsar, ciutat santa del sikhs

AMRITSAR, CIUTAT SANTA DELS SIKHS

Als homes se’ls reconeix fàcilment allà on els veus: generalment són alts i cepats, amb grans turbants que amaguen cabelleres llargues com tota una vida, amb les barbes recollides sota una xarxa i amb un braçalet d’acer al canell. Són els sikhs, originaris del Panjab, una regió que va quedar dividida entre el Pakistan i l’Índia quan la descolonització i partició de la colònia britànica. Actualment són la població majoritària al Panjab indi, però es corrent veure’ls per molts indrets de l’índia, especialment a les grans ciutats.

Golden Temple pilgrims

El sikhisme va aparèixer al segle XV, com un moviment que pretenia donar resposta a les friccions entre l’hinduisme i l’Islam, prenent elements de totes dues religions. Rebutja de ple el sistema de castes de l’hinduisme, en considerar que tots els éssers humans són iguals davant de Déu.

Al segle XVII els sikhs —perseguits sobretot pels musulmans i els mongols— es van allunyar del seu caràcter pacifista i tolerant originari i es van convertir en una germandat militar. Tots els seus membres van prendre els cognoms de Singh (‘lleó’) per als homes i Kaur (‘princesa’) per a les dones. Els homes, a més, van adoptar els preceptes característics que els permeten identificar-se entre ells, coneguts com les cinc K: kesh, o no tallar-se els cabells; kara, o portar el braçalet metàl·lic al canell dret; kachera, o fer servir pantalons curts de cotó com a roba interior; kangha, o dur una pinta de fusta o ivori; i kirpan, o portar una daga a la cintura o, almenys, una petita daga simbòlica a la butxaca.

five k
Punjab - Golden Temple

La capital històrica del Panjab, Amritsar, va ser fundada pel tercer guru sikh, i és on hi ha el seu centre religiós: el Hari Mandir Sahib o ‘Gran Temple de Déu’, conegut com el Temple Daurat, que fou construït a finals del segle XVI. La ciutat pren el nom, precisament, del gran estany artificial que envolta el temple, on els sikhs fan els seus banys rituals, i el seu significat seria ‘llac del nèctar’.

Un enorme recinte quadrat, totalment de marbre, emmarca el llac sagrat. Al centre mateix del llac, accessible mitjançant una passarel·la, també de marbre, hi ha el temple pròpiament dit, cobert totalment amb més de 400 quilos d’or, a l’interior del qual hi ha l’Adi Granth, el llibre sagrat del sikhisme, que conté les ensenyances dels deu gurus que fins ara hi ha hagut. Està situat sobre un altar i una persona el venta constantment amb un plomall. La veu monòtona que va llegint els versicles del llibre sagrat i la corrua de peregrins que hi accedeixen i van seient respectuosament a terra, configuren una atmosfera colpidora. En entrar, s’ofereix a tothom el khara prasat o púding sagrat. La densitat de l’ambient, el sentiment de religiositat profunda que allà dins es respira, superen l’impressionant impacte visual que el temple provoca al visitant.

Golden Temple inisde
Golden Temple pilgrims 2

El Temple Daurat és obert a tothom, dia i nit. Per entrar al gran recinte que l’acull, cal deixar les sabates i els mitjons a fora. És preceptiu entrar-hi amb els peus nus i nets. Per això, només cal passar-los pel corrent d’aigua que creua l’entrada. El cap s’ha de dur cobert i no només no s’hi pot fumar, sinó que no s’hi pot entrar ni amb un paquet de tabac a la butxaca, com tampoc amb alcohol o amb carn.

 A les dependències annexes, pelegrins i visitants, siguin quines siguin la procedència, les creences o el motiu que els ha dut fins allà, poden fer un àpat vegetarià gratuït en un dels langar —menjadors comunitaris amb la cuina i servei a càrrec de voluntaris—, o bé allotjar-se a l’alberg.

Lectura recomenada:

“Los Sikhs” Agustin Paniker Ed. Kairós

Sinopsi: Els sikhs constitueixen una comunitat social i religiosa amb un sentit d’identitat molt acusat. No en va, en els seus cinc segles d’història el sikhisme ha sabut desmarcar-se del hinduisme i de l’islam. Ara bé, per poder aproximar-nos a la realitat dels vint milions de sikhs, resulta imprescindible conèixer la seva història i els trets essencials de la seva religió. Amb el rigor que el caracteritza, però així mateix amb facilitat i ànim divulgatiu, Agustí Paniker analitza la història i els trets essencials de la doctrina sikh, sense deixar de banda les pràctiques essencials del sikhisme. En definitiva, una obra amena i completíssima per introduir-nos en el ric univers dels sikhs, de la mà d’un dels grans coneixedors de les tradicions índiques.

Los sikhs

Angkor Wat, la joia de l’imperi khmer

ANGKOR WAT, LA JOIA DE L’IMPERI KHMER

Autor: Josep Marcé

L’any 1901, el navegant, viatger i escriptor francès Louis-Marie-Julien Viaud, més conegut pel pseudònim de Pierre Loti, va visitar les ruïnes d’Angkor, aprofitant la seva estada a Saigon com a oficial de l’armada francesa. Aleshores, es tractava d’un indret totalment misteriós i inexplorat pels occidentals. A Un pèlerin d’Angkor, va escriure, referint-se a Angkor Wat:

“Hom gairebé estaria a punt de creure, si no fos perquè és impossible, que els artistes del nostre Renaixement van venir a buscar els seus models en aquests murs, que a la seva època, però, duien ja tres o quatre segles dormint enmig de selves completament ignorades per Europa”.

Dibuix Angkor

Angkor Wat, el temple principal de l’immens complex d’Angkor, és la construcció religiosa més extensa que mai s’hagi edificat al món. Fou concebut, durant la primera meitat del segle XII, amb una doble funció: com a temple dedicat al déu hindú Vishnu i com a mausoleu de Suryavarman II, el rei khmer que el va fer construir. La Cambodja actual es reclama hereva d’aquest imperi khmer, l’origen del qual es remunta a principis del segle IX i que al segle XII va abastar tot Indoxina, des del golf de Bengala fins el mar del Sud de la Xina. Aquest temple volia ser una reproducció de l’Univers segons la cosmovisió hindú, al centre del qual hi hauria el Mont Meru, residència dels déus.

Es troba dins un recinte de gairebé 1 km2, envoltat d’un enorme fossat ple d’aigua de gairebé 200 metres d’amplada, que representaria l’oceà. La primera muralla està totalment coberta per baix relleus, en els quals hi ha representats, al llarg de 800 metres i amb una bellesa i una precisió aclaparadores, els principals passatges de la mitologia hindú, inclosos alguns episodis del Ramayana i del Mahabharata. A partir d’allà, l’accés a l’interior quedava restringit als religiosos que tenien cura del temple… i al mateix rei. Passada aquesta primera muralla se succeeixen els passadissos, les estances, els patis… i continuen els treballs minuciosos dels picapedrers sobre el gres.

Anglor Wat - Juvertson

Criden especialment l’atenció les nombroses representacions d’Apsares, les nimfes de les aigües de la mitologia hindú, que despleguen tot el seu atractiu i tota la seva elegància. Loti les va descriure com a “boniques i somrients sota els seus pentinats de deessa, però sempre amb aquesta expressió d’enteniment tàcit i de misteri que no tranquil·litza… […] Totes les que queden a l’abast en passar han estat acariciades tan sovint durant segles i segles que els seus bells pits nus lluen com si estiguessin envernissats: són les dones les que, durant les peregrinacions, les toquen apassionadament per obtenir-ne la gracia y el ser mares. En les seves fornícules, brodades de cisellades, resulten adorables. Quina llàstima que els peus les desfigurin, sempre enormes, com en els baix relleus d’Egipte, i sempre inscrits de perfil mentre les cames estan de cara”.

Molt sovint, les representacions de les apsares es combinen amb les esplèndides columnes que hi ha als finestrals, també cisellades sobre roca, però que talment es diria que van ser treballades al torn, com si es tractés de fusta.

Anna Abad
ANGKOR WAT I ANGKOR TOMH 012

El sancta sanctorum d’Angkor Wat és l’anomenat Bakan. A la seva torre central, el punt més elevat del temple, és on hi havia una estàtua d’or de Vishnu. Només és possible arribar-hi per mitjà d’una escala ben dreta, que dóna accés a nous passadissos i estances… La compensació de l’esforç rau, a més de saber-se en el punt culminant del temple, en les magnífiques vistes, als quatre vents, de tot el complex i de la jungla que l’envolta.

Des de la seva construcció, a Angkor Wat s’hi ha mantingut sempre el culte, per bé que la seva invocació ha basculat entre l’hinduisme i el budisme therevada, que és la que s’hi manté actualment. Just iniciat el segle XX, Pierre Loti només va trobar a Angkor Wat alguns monjos budistes, que es feien càrrec del temple i que durant segles n’havien evitat l’abandonament i l’havien mantingut en disposició de rebre-hi els pelegrins que s’hi poguessin atansar. Actualment, es compten per milions les persones que cada any viatgen a Cambodja per conèixer de primera mà aquesta meravella.

Sam Garza

Lectura recomenada:

“Peregrino de Angkor” Pierre Loti Ed. José J. de Olañeta

Sinopsi: Les fantàstiques ruïnes i temples d’Angkor, a Cambodja, van omplir la imaginació infantil de Pierre Loti des que va llegir en una vella revista colonial el relat del descobriment d’aquelles ruïnes colossals perdudes en el fons de les selves de Siam. El petit Loti tenia l’absoluta seguretat que un dia les visitaria, malgrat totes les dificultats que s’oposaven a la realització d’aquest somni. I així va ser. Al cap de molts anys, un Loti veterà de molts i llargs viatges per Àsia i Àfrica, i famós escriptor, viatja per fi a Angkor. Aquest és el relat del seu viatge.

Peregrino de Angkor

Noves edicions de les guies d’Índia Lonely Planet

Si esteu planejant el vostre proper viatge a l’Índia, ja podeu consultar les noves edicions actualitzades de les famoses guies Lonely Planet, que s’acaben de publicar :

 

India Lonely Planet 2015

INDIA (Ed. Lonely Planet) Octubre 2015 Idioma: Anglés

L’Índia és un tapís ric i divers – amb l’espiritualitat, com a fil conductor- teixint tot el camí des dels cims nevats del nord a les costes tropicals del sud profund.

South India  lonely 2015

SOUTH INDIA & KERALA (Ed. Lonely Planet) Octubre 2015 Idioma: Anglés

Hi ha una cosa segura quan es visita el sud de l’Índia; ja sigui explorant la costa tropical o descobrint l’interior d’un temple mil·lenari, cada dia serà una aventura.

Rajasthan, Delhi & Agra Lonely Planet 2015

RAJASTHAN, DELHI & AGRA (Ed. Lonely Planet) Octubre 2015 Idioma: Anglés

Des dels forts i palaus de maharajàs a festivals de vertigen i safaris per veure tigres de matinada, Rajasthan és l’Índia que sempre hem somiat ..

Goa&Mumbai Lonely Planet 2015

GOA & MUMBAI (Ed. Lonely Planet) Octubre 2015 Idioma: Anglés

Goa pot ser petita, però la seva llegenda és gran en la ment del viatger que va a l’Índia. Ofereix una barreja única de cultures: índia i portuguesa, sol, mar, sorra i espiritualitat…

Theyyam: La dansa dels déus

Theyyam és la dansa ritual més important de Kerala, una forma d’adoració en la qual el déu o la deessa es manifesta a través del cos del ballarí, per posar-se en contacte amb els seus devots, és energia en estat pur i presenciar-ho es una experiència única que produeix fortes emocions

Els seus orígens encara són un misteri, es creu que té les seves arrels en antics rituals de culte tribal, als quals es van anar incorporant elements d’altres religions. En una societat amb un sistema de castes tan estricte, en què la majoria no podia entrar en els temples, el Theyyam va ser molt popular, ja que estava obert a totes les castes i religions. Normalment el realitzen les castes més baixes, però el seu halo sagrat fa que qualsevol busqui la seva benedicció, fins i tot les castes més altes.

Theyyam (1)

Theyyam i els déus

Els ballarins, (kolam) del Theyyam, sempre són homes, encara que interpretin caràcters femenins, pertanyen a unes determinades castes de Kerala i cada casta representa a diferents manifestacions dels déus. Els que ho executen han de conèixer perfectament el ritual i el caràcter de cada déu, un coneixement que passa de pares a fills, i han de tenir una sèrie d’habilitats extraordinàries. Per arribar a ser posseït pel déu es requereix una intensa preparació mental, física i espiritual, els dies previs segueixen una dieta estrictament vegetariana i el mateix dia de la representació realitzen un dejuni purificador, que de vegades només inclou el licor de palma, que li ofereixen els mateixos vilatans.

Hi ha més de 450 formes diferents de Theyyam, segons el déu que es representa, i per a cada un d’ells, el vestit i el maquillatge són diferents.

Els seus vestits estan fets de fulles de coco i filaments de bambú, que es pinten de vermell i negre, s’adornen amb pesats braçalets, polseres i turmelleres, i porten armes com espases, escuts o arcs … els personatges femenins, porten una placa al pit que està feta amb closques de coco… i per completar la vestimenta: el tocat (muti), que en ocasions pot ser de fins a 20m d’altura, i està format per un entramat de bambú i fulles de palma, que s’adorna amb flors, teles, joies i plomes de paó.

Theyyam_-mukhathezhuth
Theyyam Vishnumoorthi

El maquillatge és molt important, s’utilitzen espectaculars combinacions de colors groc, vermell, taronja, blanc i negre, tots fets amb pigments naturals, creant dissenys que representen complicats simbolismes místics. Quan el kolam està llest rep un mirall, i es en aquest moment, que es diu “mukhadarshanam”, quan veu reflectit el seu rostre, que el mortal es transforma en déu, el que veu ja no és ell sinó el déu que representa. Quan arriba a aquest estat, sobrehumà i diví, la seva forma de parlar, les benediccions i de vegades fins i tot curacions són les del déu, i té els poders sobrenaturals del déus: pot caminar sobre brases, tallar-se amb l’espasa, trencar cocos amb el front ….

Després de l’actuació el Theyyam beneeix la gent, parla amb ells, respon als seus problemes i els dóna missatges. La seva visió purifica i elimina les energies negatives.

Theyyam vishnumorthi
Theyyam parassini

 

On i quan podem veure Theyyam

El Theyyam es realitza en petits pobles i temples, especialment en els districtes del nord de Kerala: Kannur y Kasargod. La temporada de Theyyam comença entre el dia 10 de Thulam (de mitjans d’octubre a mitjans de novembre) i el 15 de Idavam (de mitjans de maig a mitjans de juny), segons el calendari malayalam. Aquest és el període entre la finalització de la collita i els preparatius per a la collita de l’any següent, De manera que és una bona època per a la pregària i aconseguir que els déus beneeixin les collites, el bestiar, protegeixin les llars i alliberin de malalties i obstacles als devots.

Excepcionalment, al  temple de Parassinikadavu Muthappan, prop de Kannur,el ritual del Theyyam es realitza diàriament.

Lectura recomenada:

“Nueve Vidas: En busca de lo sagrado en la India de hoy” William Dalrymple Ed. Kairós

Sinopsi: Nou relats de recerca espiritual genuïna; vides plenes d’anhels, contradiccions, dificultats o rampells de joia i èxtasi. Una d’elles és la d’un carceller de Kerala que es converteix, dos mesos l’any, en ballarí del temple, al qual es venera com a una divinitat encarnada; després, torna a la presó. Mentre a Occident agrada d’imaginar les religions d’Orient com profunds pous de saviesa antiga i immutable, William Dalrymple mostra com les formes de vida religiosa tradicionals de l’Índia estan en perpètua transformació. Nou vides és el resultat de més de 25 anys de coneixement del país asiàtic.

Nueve vidas

Ayurveda: La ciència de la vida

L‘Ayurveda és un sistema de medicina tradicional, que es practica a l’Índia des de fa milers d’anys. És un terme que ve del sànscrit i està compost de dues paraules : āyusllarga vida i veda: coneixement.  Però l’Ayurveda va més enllà de la ciència, i també té un component religiós i filosòfic. En cada ésser humà cal observar tres aspectes: el físic, el mental i l’espiritual, no només cal estudiar el cos, també les emocions que causen els desequilibris i que porten a la malaltia.

Segons l’Ayurveda, el cos humà es compon de tres doshas, que literalment significa defectes, i cadascun d’aquests doshas uneix els cinc elements (èter, aire, foc, aigua i terra) combinant-los en diferents proporcions per formar éssers vius.  Les tres doshas són: vatta (aire, moviment), pitta (foc, transformació) i kapha (aigua, estructura).

La proporció d’aquests tres doshas defineix la prakriti (naturalesa innata) de cada cos en particular, i és una combinació única per a cada individu, que influirà en la seva consciència i determinarà la seva reacció davant les diferents situacions.

doshas 2
ayurveda doshas

Cada persona per naturalesa, pertany a un d’aquests doshas o una combinació dels mateixos, que és el més habitual, de manera que el metge, per tractar la malaltia,  haurà de determinar a quin tipus es pertany i així aconsellar sobre els aliments i ritme de vida que siguin més apropiats per trobar l’equilibri  i la salut, ja que es considera a la malaltia un desequilibri d’aquestes tres energies. L’aliment és el prana: la força vital dels éssers vius, i afecta tant a la ment com al cos, per la qual cosa és una part fonamental del tractament. També s’utilitzen medicaments a base de plantes medicinals, els massatges abhiangam, amb olis i essències especials per a cada cas i els banys de vapor, que afavoreixen la sudoració i eliminació de toxines.

Ayurveda
Kerala- Ayurveda

A l’Índia una gran part de la població utilitza la medicina ayurvèdica, i trobem hospitals i farmàcies ayurvèdiques a totes les ciutats. Quan els occidentals volem conèixer millor l’Ayurveda i els beneficis que pot tenir sobre el nostre cos i ment, podem fer una estada en algun dels molts resorts ayurvèdics que hi ha a l’Índia, especialment a Kerala, i també a Sri Lanka.

El tractament més conegut és el Panchakarma que, a través una intensa desintoxicació, facilita el rejoveniment del cos, la ment i l’esperit, restableix l’equilibri i reforça les defenses del cos. Normalment té una durada de 7 o 14 dies,  després d’una consulta amb el metge, aquest determina una alimentació específica, es realitzen massatges amb olis especials i banys de vapor. També es combina amb sessions de ioga i meditació.

En aquests vídeos es mostren alguns dels tractaments:

Lectura recomenada:

“Ayurveda: descubrir la propia constitución, vivir según ella, y prevenir o curar las enfermedades” Robert Svoboda Ed. Kairós

Sinopsi: Considerat el millor llibre sobre la saviesa més antiga en l’art de la curació, l’autor ens planteja com conèixer la nostra pròpia constitució. Un cop coneguda la nostra naturalesa podrem prevenir o curar les malalties; podrem decidir quins exercicis, alimentació, dietes i manera de viure és aconsellable fomentar o evitar.

Ayurveda-Svoboda_Robert-

Festivals de tardor a l’Índia

S’acosta la tardor, la millor època per viatjar al Subcontinent Indi, han acabat els monsons i podem assistir als festivals més importants de l’any. Us presentem alguns dels més interessants:

NAVRATI – DURGA PUJA

Del 18 al 23 d’octubre 2015 (Benarés i Calcuta)

Cada any durant el mes hindú de Ashvin, es celebra un dels festivals més importants de l’Índia, dedicat a la deessa Mare. Se celebra per tota l’Índia, però especialment en el Nord i l’Est, també al Nepal i Bangla DeshNavratri, el festival dedicat a la deessa Durga, que simbolitza “Shakti” l’energia del déu Shiva. Representa el poder dels déus furiosos, és una gran protectora, i temible destructora del mal. Durga munta sobre un lleó, i porta armes en els seus múltiples braços.  Durant 9 nits i 10 dies s’adoren les 9 formes de “Shakti“. El desè dia se celebra la victòria de la deessa Durga sobre el dimoni-búfal Mahishasur, la victòria del bé sobre el mal, que marca l’inici d’un auspiciós període …

Durga blog

DUSSEHRA

22-23 d’Octubre 2015 (Mysore)

El festival de Dussehra, conegut com Dasara o Vijayadashmi, també coincideix amb el desè dia de Navratri.         És molt celebrat a la ciutat de Mysore, a l’estat de Karnataka, al sud de l’Índia. Sobre una plataforma d’or massís, la deessa Chamundeshwari, deïtat de la família reial, surt en una impressionant processó d’elefants, cavalls i camells engalanats … Per tota la ciutat se celebren concerts i exposicions, i el Palau del Maharajà s’il·lumina amb centenars de milers de bombetes ….

Mysore palace

FIRA DE PUSHKAR

Del 15 al 25 novembre 2015 Pushkar

A la petita localitat de Pushkar, al Rajasthan, cada any, durant la lluna plena del mes hindú de Kartika, se celebra una important fira de camells. A ella arriben des de tota la regió milers de persones. Els homes per vendre o comprar bestiar, les dones aprofiten per comprar polseres, teles i vestits en els diferents llocs, es també una trobada social on s’acorden matrimonis …. Se celebren carreres, concursos, i espectacles, …. I el dia de la lluna plena, els pelegrins realitzen el bany sagrat al llac de Pushkar, ja que es creu que va ser aquell dia quan el déu Brahma va sorgir del llac. Una de les festes més acolorides i espectacular del calendari.

Pushkar lake

DIWALI

11 novembre 2015  (per tota l’Índia)

Diwali, o el “Festival de les llums”, també coincideix amb la lluna plena del mes de Kartika, i és un altre important festival en què se celebra l’entrada en l’Any nou, segons el calendari hindú. La deessa a la qual se li fan les ofrenes és la deessa Lakshmi, que atorga riquesa i prosperitat … Tothom estrena roba nova, les dones cuinen dolços especials que comparteixen amb familiars i veïns,  i milers de petards i coets ressonen per tot el país i omplen els cels de llum. També ho celebren els sikh i els jainistes

KARTIGAI DEEPAM

25 novembre 2015 (Tiruvannamalai)

Se celebra especialment a Tamil Nadu, i és un dels festivals més antics. Totes les cases, les finestres i els carrers s’omplen de petites llums d’oli, creant un efecte màgic …. És molt especial la celebració a Tiruvannamalai, al voltant de la muntanya sagrada de Arunachala, durant tota la nit els pelegrins pugen fins a dalt de la muntanya amb les seves ofrenes, on s’encén la flama que representa al déu Shiva.

Tamil Nadu - Karthighai

Lectura recomenada:

“Hinduismo para todos” Borin Van Loon; Vinay Lal Ed.Paidós Iberica

Sinopsi:
L’hinduisme alberga innombrables contradiccions. És una religió amb tant de mite com d’història: no té fundador històric ni un sol llibre autoritzat, i compta amb poques doctrines centrals. Aquest llibre ofereix una guia sobre aquesta fe extraordinàriament diverses, i desentranya les complexitats dels déus i deesses de l’hinduisme, el seu sistema de castes i les seves idees sobre el sexe, la vida quotidiana i l’ascetisme.

Hinduismo para todos

El Hinduismo” Gavin Flood Ed. Akal

Sinopsi: Aquest llibre proporciona una succinta introducció a l’hinduisme, tant en el seu vessant cultural com històric. Partint de la pregunta «què és l’hinduisme?», L’autor, analitza el desenvolupament de les tradicions hindús des dels seus remots orígens fins a l’actual món modern, estudiant les seves majors deïtats: Visnu, Siva i la Deessa. Flood presta especial atenció a les tradicions tàntriques i a les influències dravídiques de l’Índia meridional.

Hinduismo

Creuers Fluvials a l’Índia

Els que coneguin l’Índia, i hagin viatjat per les seves carreteres, amb un trànsit impossible, en els seus trens interminables o en avió, es sorprendran en descobrir que hi ha una manera de viatjar a través del país amb total tranquil·litat: un creuer a bord de un vaixell amb totes les comoditats.

West Bengal - ABN Rajmahal 2

L’Índia compta amb més de 2.800km dels rius i vies navegables, que travessen grans ciutats, espectaculars Parcs Naturals, amb una fauna salvatge única, importants monuments històrics i des dels quals ens podem endinsar al cor de l’Índia rural.

Viatjar pel riu ens oferirà una sensació de pau i serenitat, ens permetrà tenir una visió diferent del país, coneixent llocs sense les grans aglomeracions de turistes, observant de prop el dia a dia dels vilatans i apropant-nos a l’espiritualitat que a l’Índia sempre està relacionada els rius..

D’entre les diferents opcions hem triat dues a l’Índia de l’Est, una a Assam i una altra a Bengala Occidental, encara que hi ha diferents opcions, la millor època per gaudir del viatge és des d’octubre a finals d’abril, quan ja han acabat els monsons.

Els dos tenen com a punt de partida Calcuta, capital de l’estat de Bengala Occidental, una de les ciutats més interessants i sorprenents del subcontinent Indi.

Assam Cruise

Assam: Creuer pel Brahmaputra

El creuer a través del riu Brahmaputra ens permetrà conèixer la cultura única de la zona, fusionant l’Índia i el Sud-est asiàtic, amb una visita a Sibsagar, l’antiga capital dels reis Ahom, així com a l’illa de Majuli, l’illa fluvial més gran del món, amb les seves comunitats monàstiques hindús famoses per les seves danses i art musical. També gaudirem de la Natura salvatge d’aquesta part de l’Índia, visitant el Parc Nacional de Kaziranga, Patrimoni de la Humanitat i llar d’un gran nombre de Rinoceronts Indis.

Bengala Occidental: Creuer pel Sagrat Ganges

El Ganges és el riu més sagrat de l’Índia, en el qual es reflecteix la seva cultura mil·lenària. En aquest creuer farem un recorregut a través del Hugli, subsidiari del Ganges en la seva part baixa, una manera diferent de descobrir alguns tresors ocults, fora de les principals rutes turístiques: petits pobles, magnífics temples, ciutats carregades d’història, espectaculars mesquites .

West Bengal - ABN Rajmahal

Lectura recomenada:

“Mar de Roselles” Amitav Gosh Ed.Amsterdam

Sinopsis:

Les aigües sagrades del Ganges, la badia de Bengala, l’oceà Índic. Interminables camps de roselles i sinuosos camins de terra, esquitxats de viles i temples, el gresol humà i religiós de la bullente Calcuta … Tot això i molt més constitueix l’escenari on conflueix el polifacètic col·lectiu humà que conforma l’univers de Mar de roselles , una novel·la que ens endinsa en el món colonial d’Àsia del segle XIX.

mar-de-roselles (1)

Kumbha Mela: El poder de la fe

Segons la llegenda, en els temps mitològics, déus (devas) i els dimonis (asuras), van unir les seves forces per batre l’oceà de llet i extreure’n amrita, el nèctar de la immortalitat. Quan per fi van obtenir el Kumbhá (el vas que contenia l’amrita) els dimonis van fugir amb ell, i van ser perseguits pels déus, lliurant una batalla que va durar dotze dies i dotze nits divines, el que correspon a 12 anys humans. I es creu que durant la batalla el déu Vishnu va recuperar el Kumbhá, i en la seva fugida van caure quatre gotes de amrita en quatre ciutats: Prayag, Haridwar, Ujjain i Nashik, per aquest motiu aquestes ciutats són sagrades i en elles se celebra el Kumbha Mela (Festival del vas).

Per beneficiar-se dels poders purificadors i alliberadors del nèctar de la immortalitat, i aconseguir una vida eterna lliure de pecats, cal banyar-se al riu, en aquestes quatre ciutats, i en les dates auspicis, que són elegides segons un càlcul astrològic basat en la posició del Sol, la Lluna i Júpiter, que normalment són cada tres anys en cadascuna de les ciutats, i que es completa cada 12 anys amb una gran Maha Kumbha Mela, que se celebra a Prayag (Allahabad).

Amrit Nectar of Immortality

L’última gran Kumbha Mela es va celebrar a Allahabad l’any 2013. L’excepcionalitat de la data i el fet que vagin a ella grans gurus, mestres espirituals i centenars de milers de shadus i yogis, alguns dels quals viuen normalment en reclusió, atrauen gran nombre de pelegrins, i a l’Índia les xifres poden ser desorbitades, al voltant de 100 milions de persones van acudir durant els dos mesos de celebració.

La propera gran Kumbha Mela serà l’any 2025. Mentre se celebraran les següents Kumbha Melas:

Nashik: agost-setembre 2015

Haridwar: març-abril 2016

Ujjain: abril-maig 2016

Prayag: gener-febrer 2019

Haridwar: març-abril 2022

Prayag: gener-febrer 2025

India Norte - Allahabad - Kumbha Mela

Per poder entendre l’essència d’aquest gran esdeveniment espiritual, i també com a guia per a aquells que vulguin viure l’experiència, l’editorial Kairós, ens presenta el llibre “Kumbha Mela: La celebración espiritual más grande delmundo”, escrit per Naren Herrero, cercador espiritual, periodista i escriptor especialitzat en la cultura i l’espiritualitat de l’Índia.

«Quizás fue por el perfecto Sol luminoso que se desperezaba ante mis ojos; quizás fue por la vibración de millones de fieles compartiendo la misma alegría; o quizás fue por el sacerdote prayagval que me exigía 500 rupias por los cocos, no lo sé, pero lo cierto es que cuando salí del agua ya no sentía nada de frío. Es más, mi sensación era de felicidad y, como consecuencia, mi experiencia en la Kumbha Mela habría cobrado total sentido.» Naren Herrero – Kumbha Mela

Kumbha Mela - Naren Herrero

Us deixem també el vídeo de presentació: