Al Ladakh, un territori àrid, a més de tres mil metres d’alçada i de tradició budista i tibetana, se celebren petites festes, amb música i càntics, en ocasió de casaments, naixements o dates destacades com el Losar o any nou tibetà, però sobretot destaquen els festivals que celebren els monjos en els nombrosos monestirs de la regió.

El més destacat en aquestes festes monàstiques són les danses cham, balls de màscares místiques de la tradició tàntrica, i que s’acompanyen amb la música que interpreten els propis els monjos. Aquestes danses eren una forma de transmetre històries i ensenyaments als pastors nòmades que no coneixien l’escriptura. Normalment expliquen històries sobre la victòria del bé sobre el mal, o sobre la vida de grans lames i els seus poders sobrenaturals. També es consideren una ofrena als déus i una forma de meditació per atreure mèrits i força espiritual als quals les presencien.

Ladakh - Hemis Festival

Normalment se celebren al pati a l’entrada del monestir, que s’omple de diferents articles cerimonials: atuells amb aigua beneïda, arròs cru, pals d’encens i tormas, petites figures fetes de farina i mantega. Els músics es col·loquen al voltant, per executar una música lenta i inquietant amb l’ajuda de diferents instruments tradicionals: dungchen (llargues trompetes), gyaling (trompeta índia), nga (tambors), silnyen (platerets), kangling (trompetes i os), dung-dkar (petxines), damaru (petit tambor) i drilbu (campanes). I en el centre els ballarins emmascarats

Alguns d’aquests festivals tenen lloc en el cinquè mes del calendari tibetà Hor-Zla Lnga-pa, que correspon al mes de juny o la primera quinzena de juliol, una època ideal per visitar la regió, quan la climatologia és millor, ja que les serralades de Karakoram i l’Himàlaia la protegeixen del monsó, i les carreteres d’accés ja no estan tancades per la neu.

Ladakh - Festival

Al monestir de Lamayuru té lloc anualment el festival del Yuru Kabgyat, i que se celebra per agrair les benediccions dels esperits dels Nagas (éssers en forma de serps), que van retirar les aigües que cobrien la zona per donar origen a la vall en el qual es troba el monestir. El 2015 serà el 14 i 15 de juny.

El Guru Tse-Chu és el festival que se celebra també cada anys al monestir de Hemis, per celebrar el naixement del Guru Padmasambhava, “nascut del lotus”, la missió a la vida era millorar la condició espiritual de tots els éssers vius, i fundador de la secta Nyingma. El 2015 tindrà lloc els dies 26 i 27 de juny.

Al llac Tso Moriri s’organitza el festival de Korzok Gustor. Atrau molts pastors nòmades dels altiplans tibetanes, i que tenen el costum que cada família deixi un fill al monestir. Les màscares utilitzades pels monjos representen diverses divinitats de la secta Drukpa, entre elles els Dharmapalas, defensors de la llei del dharma. El 2015 se celebrarà entre el 19 i el 20 de juliol.

Ladakh - Lamayuru Festival

Lectura recomanada:

“Sota el cel de Tushita: Viatge al Ladakh, el Petit Tibet de l’Índia”       Enric Soler  Brau Edicions

Sinopsi: Sota el cel de Tushita ens narra l’experiència d’un viatge al Ladakh, reducte de budisme tibetà establert en una recòndita regió del nord-oest de l’Índia. Enric Soler ha anat a aquest racó de l’Himàlaia per descobrir una part de si mateix a través de la confrontació direct a amb una cultura i un pensament molt llunyans dels seus. El resultat, barreja de diari de viatge, diari íntim i document del gènere clàssic del viatger, no ens pot deixar indiferents. El llibre vol també servir d’acompanyant al possible visitant del Ladakh i per aquesta raó inclou un mapa-guia i una sèrie de referències tangencials que facilitaran l’accés del viatger a interessants reculls bibliogràfics, monumentals o culturals que el permetran situar-se en els paràmetres del budisme Vajraiana.

sota-el-cel-de-tushita

Compartir