LLIBRES PER VIATJAR A L’ÍNDIA (1)

En preparar qualsevol viatge recollim informació de tot tipus: clima, moneda, equipatge, seguretat … Però la lectura de novel·les i assajos ens permet conèixer per endavant aspectes de la seva cultura, la seva gent, la seva història … I en un país tan immens i complex com l’Índia, resulta del tot imprescindible la lectura d’algun llibre per anar entrant en matèria. En aquest primer lliurament us recomanem alguns:

Esta noche la Libertad

“Esta noche la Libertad” Dominique Lapierre Ed. Planeta

Una obra fonamental per a comprendre la importància de la figura del Mahatma Ghandi. Aquesta nit la llibertat relata la caiguda de l’imperi britànic a l’Índia el 1947 i el naixement de l’Índia i del Pakistan, seguint els passos de l’últim virrei de l’Índia, Lord Mountbatten i de Mahatma Ghandi. El llibre conclou amb l’assassinat d’aquest últim. Per escriure Aquesta nit la llibertat, Dominique Lapierre i Larry Collins van necessitar quatre anys d’esforços, van recórrer 250.000 quilòmetres utilitzant tots els mitjans de locomoció imaginables, inclòs el cavall i l’elefant i van recopilar milers de pàgines d’arxiu, de fotografies i de documents inèdits.

Recuerdos de una princesa

“Recuerdos de una princesa” Gayatri Devi Ed. Juventud

Tota la màgia de l’Índia a través de la vida de l’maharaní de Jaipur: l’època dels maharajàs, els palaus mítics de Cooch Behar, Baroda, Jaipur, Darjeeling; els grans durbar o festes de gala; els costums ancestrals com el purdah; la dominació anglesa; la llarga marxa cap a la independència, la seva entrada en la vida política, l’estada a Espanya com Ambaixadors de l’Índia. Un llibre àgil, tan fascinant com una novel·la i que és el testimoni d’una vida i un temps.

laindiapordentro

“La India por dentro: Una guía cultural para el viajero” Alvaro Enterría Ed. Jose J. de Olañeta

Basant-se en el seu profund coneixement del país i en la seva experiència de vida quotidiana a la societat índia, l’autor ha escrit aquesta guia cultural, una veritable petita enciclopèdia on s’exposen els fonaments i arrels de la civilització índia i el funcionament de la societat, cobrint pràcticament tots els aspectes de la cultura de l’Índia. Aquest llibre intenta respondre en profunditat a les milers de preguntes que es fan els viatgers, que es troben bruscament submergits en un bigarrat i complex món les claus no comprenen. També serà molt valuós per a les persones interessades en altres civilitzacions i cultures.

Slumdog millionaire

“Slumdog Millionaire” Vikas Swarup Ed.Anagrama

¿Per què creu vostè que Rama Mahoma Thomas, el protagonista d’aquesta novel·la, un cambrer sense un cèntim de Mumbai, és a la presó ?: a) Per haver-li donat un cop de puny a un client; b) Per haver-li donat un cop de puny a una vaca; c) Per haver robat diners de la caixa; d) Per haver guanyat la versió índia del concurs Qui vol ser milionari? Si creu que la resposta pot ser la d, benvingut a Dharavi, el major suburbi de l’Índia, on tot és possible. Perquè ¿com pot ser que un noi de divuit anys, analfabet i pobre, sàpiga totes les respostes del concurs més famós i guanyi als mil milions de rupies del premi?

Els fills de la mitjanit

“Els Fills de la mitjanit” Salman Rushdie   Ed. Bromera

El petit Saleem Sinai és celebrat per la premsa i felicitat pel primer ministre: el seu naixement ha coincidit amb l’instant mateix en què l’Índia assolia l’anhelada independència dels colons anglesos. Aquest fet lliga per sempre la biografia de Saleem a la història del seu país i el dota d’unes capacitats extraordinàries: posseeix un olfacte que li permet ensumar amenaces que la resta dels humans no poden percebre, així com una connexió telepàtica amb els altres mil «fills de la mitjanit», tots nascuts els primers minuts de vida de l’Índia lliure.

Compartir